Sunday, January 30, 2011

Gulang

"Gulang! bangun! loker kau kena pecah lagi siott" 

"Kau nak ape Lagos? kacau aku jelah. Aku bukan jadi imam pun rini.ishh! baru je nak mimpi mimpi best" 

Gulang berlagak macho. Kelihatan sahabat baiknya itu berdiri berhampiran lockernya itu. Gulang memandang sahabat dan lokernya sambil tersengih dan menggosok-gosok kepala.

"kali ni sape lak ceroboh?"(muka cool nak mampus)

Kepala Gulang dihempuk Lagos,

"kau ni gila ape, buat buat rilek je, kau tau tak, kali ni dah berapa kali budak pompuan pecah masuk asrama kita ni sebab nak selongkar almari kau. Rasa tak selamat aku! satu hari kang, mau ade pelajar dome kita yang kena rogol. "

Gulang masih lagi cool,sengih menunjukkan giginya yaang tersusun rapi,

"tak payah risaulah, kau ni macam tak biasa je dengan tabiat pelik kaum hawa TiKL ni" 

Dia menghampiri lockernya itu, mengemaskan apa yang patut, dan terjumpa cebisan kertas.

"SAYA SUKA AWAK!"

 Dilipat rapi kertas itu dan disimpan di dalam tin biskut yang direcyclenya.

"Apa-apa jelahh kau ni Gulang, tapi kalau budak budak perempuan tu ada apa-apakan kau, panggil je kitaorang, ahli-ahli geng kita gerenti kenakan budak tu kaw kaw" kata Lagos semangat.

Kelas pagi itu dimulakan dengan kelas LK(lukisan Teknikal), subjek killer bagi Gulang.
Subjek yang membuatkan Gulang kalah pada pelajar-pelajar top TiKL.

"Awang! yang dihunyung tung.. kuang sekangang, aye tang sunge awang ngalam ngelas aye."kata cikgu itu pada Gulang. 

Gulang berlalu, sambil memetik jarinya, acting cool walaupun dihalau cikgu.

"adios geng! dan cingu! beibei~ ngimas ngaseh~" ejek Gulang. 

Dihalau dari kelas LK memang menjadi perkara normal, macam mana nak buat memang dia tak minat subjek tu, lagi lagi cikgu bapok itu yang mengajarnya.

5.00 p.m, bengkel Kelab Teknikal.

Boom! 

bunyi boom kertas yang dilemparkan dari Sekolah Sains Kuala Lumpur(sebelah TiKL).

5 sahabat baik berkumpul, menanti presiden kelab teknikal.
Pintu terkuak sedikit, bunyi tapak kaki yang rapi itu sangat dikenali 5sahabat itu,

"Ok, aku malas nak tunggu-tunggu dah, aku tau korang pun sama kan?" kata Gulang serius.

"Presiden Gulang, kelab teknikal sekolah sains sebelah kita ni pehal nak tunjuk lagak baling-balin boom kat kita? aku pun tak faham.". ujar Zain.

"entah! nak berlagak pun, agak-agaklah, baling boom mentol?  boom kertas? kelab darjah berapa diorang ni?"

 "aku dah ada plan, aku nak korang pun tolong aku," sambungnya..

Projek kelab teknikal TiKL itu berjalan seperti yang dirancang oleh Gulang. "Gerenti gempak" kata Lagos puas, sambil menepuk-nepuk bahu Gulang.

five, four, three, two....

"YESSSSS!" 

sorak 6 sahabat itu. Meraikan kejayaan mereka. Tanpa mereka sedar projek itu jugalah yang menyebabkan mereka free free dapat pelempang dari pengetua.

Di dalam bilik pengetua...

"Kau! Presiden kelab Teknikal! Kau tinggal.!Yang lain boleh pergi" kata pengetua.

Gulang tunduk, tidak mahu memandang polis yang incharge dalam kes tu.

PANGGG! 

Satu tamparan yang memberi bekas pada muka Gulang.
Bertubi tubi tamparan.
 Polis itu akhirnya dihentikan oleh pengetua itu sendiri, risau melihat keadaan pelajarnya itu yang nampak lemah

"sudahlah tu inspektor, mungkin bukan dia yang rancang, saya yakin anak inspektor ni dah mengaku betul-betul. Ada yang nak aniaya dia mungkin? Bawa bersabar"
(haram jadah! Gulang anak polis!)

"Habis lah aku balik cuti nanti" (muka gerun). 

Selepas kejadian itu,Gulang dan sahabat-sahabatnya  masih lagi tak berhenti cari masalah.
Tapi no hal, as result pun gempak je.

Hari terakhir sekolah.6 sahabat berkumpul lagi. Sebelum berpisah, mereka ada satu rancangan.
Gulang memanjat tangki air belakang sekolahnya.

"Aku nak buat trademark paling berharga kat TiKL, bak sini spray tu !" 

Tangki air TiKL selepas SPM 1986, jelas terpampang nama

 "GULANG". 

Hari terakhir itu jugalah, Gulang mendengar jeritan pengetua memanggil namanya sebagai pelajar TiKL.

Sekian,

6 comments:

aeisyah.yazeedah said...

stylo lahh gulang :))

Amira Chan said...
This comment has been removed by the author.
mad khaz said...

nice la =D

Amira Chan said...

^^

zeeck said...

huhuh lame cite nie... XD
btw z dak tikl 2006/2007...
xde cikgu LK bapok la time tu..
huhuh

Amira Chan said...

Hahaha, lama dah kisah ni :P