Friday, February 22, 2013

rekod masa merajuk

Petang yang tak berapa nak hening tu, seorang kanak-kanak balik lambat dari pergi bermain besama rakannya and end up dimarah oleh parentsnya.
Tindakan yang diambil budak tu? Hempas pintu and duduk dalam bilik merajuk.


"Akak taknak makan , minum, and taknak tidur atas bantal sampai bila bila" ugut kanak-kanak itu.
 Dia baring diatas katil dengan kepala tidak beralaskan bantal. Bergenang air matanya mengenangkan dirinya yang dimarah.
Si abah mengetuk bilik si anak kecil itu, si anak tidak mengunci pintu. Bijak. Namun si anak tidak mengendahkan si abah, dia betul-betul tekad hendak merajuk dalam jangka masa yang agak lama.

Pukul 9.30 , si mak memanggil "akak, nak makan tak? Ada nasi goreng telur mata ni"
 Si anak terus bangun meluru ke meja makan. Lupa. Tidak lagi merajuk.

Masa rajukan tercatat :  2 jam 30 minit


Fakta kanak-kanak :
Akan hilang merajuk jika diberi something yang digemarinya. Contohnya, Amira pada zaman kanak-kanaknya mudah terumpan dengan nasi goreng telur dadar mahupun ikan kembung goreng.

Even worse, nyanyian dari pakcik-pakcik and abah.
"akak yang cantik, akak yang lawa, akak yang manja ~ ewahh"
I hate that song and the dance they make but everytime they sang that song to me, i will burst into laugh.
I am lucky to have a family that is hilarious.

Korang camne? bapa lama masa merajuk korang? and how orang pujuk korang? I have shared mine, you can share yours too! 

3 comments:

ISs said...

waaaa....merajuk pon ada rekod...
emmm,,pas ni nak rekod gak la...
mana tau boleh kalahkan cek adk manis ni..


Jom ke sini :

Latest : Penjara Terbesar Amerika
Update : Keretapi Ferrari
Menarik : Muzium Sain Miami Lengkap Dengan Tangki Jerung
Popular : Gua Ais Terbesar Dunia
Pelik : Ombak Membeku Secara Tiba-tiba
Seram : Kuasa Air Membelah Jalan
Confius : Tasik Garam Warna-warni
Meletup : Kolam Terapung Di Tingkat 24
Meriah : Muzium Beratap Hood Kereta
Maut : Dimakan Beruang Peliharaanya

Dan Banyak lagi di Green Life..

Razil Tahir said...

bebudak merajuk okey...
Orang dewasa merajuk...MAK DATUK susah nak elok..
berabad pun ada... Huuuuuu...

Nasuha said...

Jom! Jemput join segmen pertama saya. http://nasuhanass.blogspot.com/2013/02/segmen-saya-suka-makan.html