Monday, January 4, 2016

Korea celup.

Post ni takde kena mengena on how Roua cakap muka aku cam Jepun or Korea.
Tapi post ni untuk cerita expense nak bercuti ke korea for 1 or 2 weeks.

•Tiket flight :
-Pergi :RM200-RM300 (Turun Busan)
-Balik :RM300-RM600 (Seoul)

•Stay Busan for 3 or 4 days.
-Tiket subway :Rm7 /10km
-Card News : Rm10  or RM30 (tak ingat)
-Guesthouse : RM60/sehari (SUM Guest dekat Nampodong)
-Seafood set : RM90/4orang makan (Jagalchi Fish Market)
*Nota kaki : Busan banyak tempat jalan takpayah bayar kalau nak masuk.

Perjalanan Busan ke Seoul ;
Ada dua pilihan either:
-Bas :RM70- RM150 (Turun dekat Seoul station, perjalanan 5jam)
-Train : RM150-RM300 (Turun dekat Seoul station jugak , 2 jam perjalanan)

Nota Kaki: Naik bas takda masalah, selesa yang amat, satu bas ada 20 ke 14 seat je. Hakak yang tak boleh tolerate dengan bas pun, boleh tertidur dalam bas Korea.

•Seoul (5/7/10 hari):
-Tiket subway sama range macam dekat Busan.
-Guesthouse :RM30 /sehari
-Geougbokgung Palace :RM30
-Changdeokgung Palace :RM24
-Pakai baju soilder dekat Geougbokgung :Free
-Nami Island visa :RM24
-Masjid Seoul :Free
-Lotte World :RM120
-Everland : RM150
-Korean Folks Village :RM45
-Food in Seoul (Halal) :
     #Kebab in Itaewon :RM24
     # Halal Korean food (some restaurant in Itaewon):RM 15-RM30
     #Samkimbap convenience store (Nasi kepal segi tiga Kimchi, tuna -halal) :RM3 -RM4
     #Vegetarian rice porridge (convenience store) :RM6-RM15
     #Plain rice (convenience store) : RM9-RM15
     #Mineral water :RM3 -RM6
     #Aiskrim :RM3-RM6

Nota Kaki: Elok bawak makanan sendiri banyak banyak.
Sekian.
kiraan dibuat time currency KRW1000=RM3.00
Sekarang maybe RM4 dah kot.
Alahai rasa nak pergi Korea balik.
   



2 comments:

Athirah Diyana said...

seronoknya dapat pegi korea...

Chan said...

Jom kita ke korea sama sama 😁😁