Thursday, July 21, 2011

Customer Mc Donald.

Salam and well hello there world!

Seperti yang dijanjikan gua mahu update entry bertulis. (gelak jahat)

Ini tempat kerja gua.
Disilakan cari gua disitu sekarang, confirm gua takde.

Tu dulu jelah, kerja part time kan..
Gua kena berlari lari selama 8jam. (bapak gila penat).
dan yang menyebabkan gua tergelincir depan mesin ais krim. (malu je)

Tapi harini gua nak cerita gelagat manusia dekat drive thru serius melambak perangai pelik bin ajaib gua jumpa.


Aku merangkap yang tukang serve makanan berkalori tinggi ni pakai communicator jugak dan dengar segala hape yang korang cakap dekat mesin order tu tau.

Antara ragam manusia di drive thru MC DONALD Teluk Intan:

1) Bawak kereta dan terlajak dari mesin order.
Okay, ni aku tak tahu apa masalah dia, sekali lalu pastu terlajak takpe, tapi kalau tiga empat kali terlajak and then round McD tu pe kes brader? Hangpa semua tau tak? Setiap kali hangpa lalu depan order machine tu, telinga kami yang pakai communicator ni sakit gara gara bunyi "DING" yang sangat kuat, silap hari bulan pekak jugak kami.

2) Awak, nak nombor boleh?
Ni lagi satu hal, kalau lelaki ada lah logiknya jugak, tapi kalau perempuan ala ala nak jadi lelaki gitu macam mana? Nak kena lempang dengan suami aku?(situasi bila dah bersuami masa akan datang) Maafkan saya, saya bukan lesbian. Ini suatu pengakuan yang tidak memalukan diri gua. Kepada yang lelaki, kalau korang mintak pun sorry gua tak bagi, gua senyum gua tutup tingkap drive thru jelah der.

3) Jenis tak makan garam.
Mc donald merupakan satu restoran yang mengikut kehendak pelanggan, kalau korang nak kentang tanpa garam, jangan risau kami boleh bagi. Tapi ada kes ni,

"Hai, boleh saya ambil pesanan?"
"ye ye, i want one medium set of Chicken Mc Nugget" (walamak, speaking gitu)
"ok, anything else sir?
"yes, wa taknak itu galam letak atas itu nugget boleh tak?"

Sejak bila nugget mc donald ditabur garam aku pun tak tahu. Satu fakta, NUGGET MC DONALD TAKDE GARAM.

4) Tak makan makanan bergoreng
Breakfast mc donald disediakan secara grill dan bergoreng tapi yang tak boleh belahnya bila ada sorang auntie mintak patties mcd secara raw. Kata beliau,

"aiyaaa, ini cucu talak makan goreng goreng ma, lu bagi saya yang itu mentah unya burger nanti saya mau kukus sendiri dekat rumah ma? Please"

Polisi kami, raw food canot be served to customer, tapi kejituan auntie tu nak kukus sendiri dia sanggup merayu dekat manager gua. (Jangan haraplah nak dapat auntie, kalau nak jumpa HQ mcD lah..)

5) Negara Malaysia negara maju.
As aku kata, kami pakai communicator, ada satu kereta ni, terlajak sikit dari mesin tu, but bila dah sekali ding kami dengar, kawan aku kenalah mula bercakap,

"haii, welcome to mcdonald, what can i help you sir?"

pastu kereta tu undur dan kedepan balik, dan menghasilkan lagi satu bunyi ding.

"haiii, welcome to mc donald, what can i help you sir?"

then kami dengar orang dalam kereta tu gelak nak mati, then dia undur dan kedepan secara berkali kali dan berkali kali lah kawan aku ulang dialog yang sama. 
Sampai kali keberapa tah kawan aku dah naik pelik dia pi tanya,

"encik, encik nak order tak? maafkan saya tapi ini bukan tempat untuk bawak main encik."

si brader tu respon,
"huh? ni orang ke mesin cakap?" (suara pelik nak mampus"

Rupanya dia ingat mesin tu yang bercakap. INI LAGI SATU FAKTA, YANG DEKAT MESIN TU KAMI YANG BERCAKAP GUNA COMMUNICATOR.

Setakat tu je yang gua boleh kongsi kot, naklagi? nenanti lah ye. 

Sekian,







15 comments:

Ardy Shamir said...

hahahaha...
yg no 1 tu mcm perli aku je bro...
kali ke 3 round br aku berhenti...

Apple Zara said...

Haha, biasa lahh.
Dulu Apple kerja dekat 7E pun mcm tu ju7ga.
ehh, McD mana ni ?

~SpEakEr Sek0LaH~ said...

Haha..mcm 2 pnye plangan pn ade..dunie2..

i'm ezza haniza said...

part yang lawak~~ awak nak no boleh ?

puan sri lala lili lulu said...

aku suka yang no lima tu chan.. haha.. tak nak tanya aku jaga kiosk camne pulak??

fatin syahirah :) said...

bhahahaha. apahal suara pelik ? gila jakun orang tu tak tahu tu bukan mesin yang berkata kata. haha

ijatkomeng said...

hahahha....ak nk gelak guling2...mmg bernas~!

Mohd Zakwan said...

lol , main2 pulak orang tu kat Drive through .. haha3
sengal betul xD

Pernah tak korang TERKLIK Link yang diberi oleh orang di Facebook ? CONTOHNYA , "click this link to see that video"..
kalau anda terklik, jangan risau , KLIK SINI dan Zakwan akan ajar cara nak pulihkan PC anda .

.fahmi. said...

ni mcacam McD Teluk Intan je???

wakaka....cmni rpanya kerja di McD...bru plan nak mntak kerja kat sini nanti..huhuhu
;]

Amira Chan said...

@Ardy
hahahaha. tak beb, takde niat perli, at least kau tak gelakkan kitaorg kan?

@Apple
Ni teluk intanb. bahahaha

@speaker sekolah
tu lah pasal.. huhu

@ezza
haha.. memang scary kotttt

@lili
hehehe. kiosk cmna?

@fatin
entahhhh, ingat maju bebenor agaknye. lol

@ijat
silakan guling. lol

@zakwan
serius sengal, aku pening je doe

@fahmi
lol, mintaklah seronok, tapi sekarang store manager dah lain... :(

ghab van hal said...

ade ke orang dalam kategori nombor 5 itu? cam apa dah. gelak sampai nangis aku. tak boleh bayang dia punta hype masa main kat tempat order itu.kekeke...

alif haris said...

hahaha .. cmne lah boleh terlajak 2 3 kali tu .. :D

Amira Chan said...

@ghab
tahu takpe, kitaorg saksi kejadian lagi pelik kot tengok dia. =,="

@alif haris
hahaha, tu tak tahu lah.. sesat jalan agaknye

asTaNa iMpiaN said...

alahai...cian plak tgk org yg xda tamadun ni kn...org yg tataw teknologi canggih skang...
HAHA! :P

tp...cian jugak ye pkje macd ni...
cm kne "buli" plak.. :D

http://audiidamerczzz.blogspot.com/
follow sy..tengs :))

Anonymous said...

sok aku dtg mntk no
kul bpe ko keje?
bhahaha